1. Forum
 2. Kost
 3. Sund Vægt
 4. teeanger, mad.

teeanger, mad.

nysgerrig

nysgerrig

68 indlæg
 • Skrevet
 • Sidst opdateret

Hej alle sammen.

jeg er en 16årig pige der er 164 og tror min vægt er omkring 47kg.

jeg vil gerne vide hvor meget jeg MÅ spise på en dag uden hverken at tabe mig eller tage på.

har regnet kalorier ud mange gange, men er stadig i tvivl.

Jeg har ingen fritidsidræt, og går i skole 5-7timer om dagen så sidder meget ned. er ikke så aktiv udover, så det begrænser jo meget.

HVad er normalt at spise som teeanger?

- Min dag kan fx se sådan ud;

morgenmad - en yourghurt og lidt musli + 1 stk frugt; omkring 150 kalorier.

middagsmad - salat (eks peberfrugt, majs, ærter, salat, gulerod og bønner) + kyllinge tern og to tynde knækbrød; omkring 300 kalorier.

eftermiddag - en færdiglavet tomatsuppe med ærter og gulerødder; 130 kalorier.

og aftensmad er hvad der bliver serveret, eks. lidt kartoffel, kød og salat.

-er meget sulten når jeg kommer hjem fra skole desværre. så er bange for at jeg spiser alt for meget der. Er også bange for at spise alt for meget generelt.

Hyl_dk

Hyl_dk

7 indlæg
 • Skrevet

Hvor meget du må spise på en dag uden at tage på er meget individuelt. Det variere fra person til person og kommer meget an på hvor meget motion du dyrker. En ting er dog sikkert, du spiser alt for lidt!!! Kvinder skal have ca. 2000 kcal om dagen og mænd ca. 2500 kcal. Med lidt hurtig hovedregning får jeg det til at du kun spiser det halve! Med de tal du kommer med rammer du et BMI på 17,5 hvilket kategoriseres som undervægtig. Selvom BMI kun er vejledende og kommer an på kropbygning lyder det stadig meget lavt. Du kan roligt begynde at spise noget mere mad uden det behøver at være fed usund mad.

.anna.

.anna.

64 indlæg
 • Skrevet

Jeg forstår godt, at du er sulten når du kommer hjem fra skole. Du spiser alt for lidt. Du burde tage at få nogle havregryn eller en bolle med pålæg oveni den morgenmad du spiser nu, og rugbrød i stedet for knækbrød til frokost, knækbrød og frugt senere på skoledagen og stadig spise et mellemmåltid når du kommer hjem.
Bemærker også at du skriver, at du spiser "lidt kartoffel, kød og salat" til aftensmad. Drop det der "lidt" og spis til du er mæt.

Du skriver at du ikke vil hverken tabe dig eller tage på. Den går ikke. Du er teenager, og i de år SKAL du tage på. Din krop ændrer sig fordi du er ved at blive voksen. Du skal tage mindst fem kilo på stille og roligt - at beholde din nuværende vægt er usundt, og som jeg læser dit indlæg vil du gerne være sund!

Du vejer for lidt, og skal derfor spise noget mere. Du spiser generelt sundt, og så længe du gør det vil du ikke blive for tyk af at spise mere! Ud over at spise mere, skal du sørge for at få noget sundt fedt hver dag. Enten kerner og olie-eddikedressing på din salat til frokost, mandler/nødder som snack og lidt olie på din morgenmad. Prøv for eksempel hørfrøolie der smager godt sammen med havregryn/müsli og er rigtig godt for hjernen.
Man bliver ikke tyk af at spise sunde olier - man tilfører sin krop og hjerne stoffer som SKAL tilføres for at kroppen og hjernen kan fungere.

Endnu en gang: Du vejer ikke noget nær for meget, snarere for lidt, så du skal se at droppe kalorietællingen og spise noget mere så du er mæt. Det bliver du ikke tyk af - du bliver sund af det. 

At tælle kalorier er fuldstændigt fjollet når du er på grænsen til undervægtig - det eneste du får ud af det er at placere dig selv i risiko for at udvikle en spiseforstyrrelse.

Pas nu på dig selv - drop dit store fokus på mad og vægt.

irisjohanne

irisjohanne

7 indlæg
 • Skrevet

Det lyder som om du spiser langt sundere end de fleste på din alder. Thumps up!

MEN du spiser faktisk alt for lidt. Med dit regnestykke ender du på ca. 600 kalorier (ekskl. aftensmad), og du har i virkeligheden brug for ca. 1500 kalorier dagligt. Desuden er du stadig i voksealderen, så du må faktisk spise endnu mere end det.

Det er vigtigt, selvom du ikke er fysisk aktiv, at du får den energi og næring du har brug for. Især når du går i skole. Det kræver faktisk meget energi at bruge sin hjerne.

Og med lidt hurtig hovedregning, ser det da også ud som om din BMI faktisk ligger lidt under normalen.

Pas på med at gruble for meget på din kost, det er ikke sundt for sjælen. Nyd derimod dit liv og spis når du er sulten. Det har aldrig været sundt at sulte sig selv.

Vil du gerne leve sundt, så find en aktiv hobby, eller begynd at løbetræne. Det gør dig både gladere og mere veltilpas. Find evt et løbeprogram herinde, begynderprogrammerne er rigtig gode. Har selv brugt dem.

Og så drop bekymringerne og spis lige lidt mere, du har jo ingen vægtproblemer.

nysgerrig

nysgerrig

68 indlæg
 • Skrevet

hej alle sammen:).  -tak forsvarene.

jeg har lidt under en lille spiseforstyrrelse hvor jeg spiste meget lidt, så derfor har jeg nok ikke et ordentlig forhold til mad. men jeg har bestemt mig for at det skal ændre sig.

-  jeg vil heller ikke begynde at gå amok i maden, så vil gerne have noget vejledende at gå efter.

 

.anna.

.anna.

64 indlæg
 • Skrevet

Bare rolig.

At begynde at spise noget mere er bestemt ikke at gå amok i mad. 

Du kan foreksempel gøre det ved at spise dobbelt så meget som du gør nu. Enten ved at spise større portioner eller ved at spise dobbelt så mange gange. Det vil nok være en ret nem måde for dig at administrere det på.

Jeg syntes også, at du skal inddrage dine forældre i det her som ekstra sikkerhed for at det ikke løber løbsk :-)

nysgerrig

nysgerrig

68 indlæg
 • Skrevet

Jeg kunne godt tænke mig at vide hvad der var normalt at spise som en teenager?

altså både morgen, middag og aften + mellemmåltiderne.

Jeg eeeelsker mad, så derfor er jeg bange for at jeg begynde at overdrive lige pludselig.

tit og ofte spiser jeg for lidt man-fre + søndag, men til gengæld kan jeg ikke styre mig om lørdagen med slik, mad osv. Det irreterer mig. Har svært ved at finde den rigtige balance. Hver gang jeg har spist, får jeg det som om jeg har spist for meget .

insecure

insecure

66 indlæg
 • Skrevet

heejsa..

jeg er selv teenager og jeg elsker også mad.

jeg skal til diættist i september hvor hun vil fortælle mig hvordan jeg skal spise for at være sund.                måske var det noget for dig at prøve at snakke med en diættist?

nysgerrig

nysgerrig

68 indlæg
 • Skrevet

ja det lyder som en god ide.

men koster det ikke dyyrt?

insecure

insecure

66 indlæg
 • Skrevet

det ved jeg faktisk ikke, det er gennem min læge jeg kom ind til det.

vi har lidt det samme problem, bortset fra at jeg er ved at være ovre min spiseforstyrrelse. jeg har dog stadig problemer med at jeg vil have kontrol over alt.