1. Forum
 2. Kost
 3. Sund Vægt
 4. lidt hjælp?

lidt hjælp?

insecure

insecure

66 indlæg
 • Skrevet
 • Sidst opdateret

hej,

jeg har brug for lidt hjælp. jeg er i tvivl om hvordan jeg skal forklare det her rigtigt.

jeg har et meget lavt selværd, hvilket har ødelagt det lidt for mig. Jeg har været buttet som lille og har altid set mig selv som, den buttede pige. så begyndte jeg at intereserrer mig for, hvad der var sundt osv. jeg begyndte at løbe flere gange i ugen og i motions center. til sidst blev jeg så meget besat, af tanken om at blive lige så slank som alle andre, og tænkte åhh hvor ville jeg gerne se ud som hende og hende. jeg glemte helt hvad det var der var sundt. så gik det ud over mine madvaner jeg lå mærke til hvor mange kalorier jeg fik om dagen, og hvor store mine portioner mad egentlig var. så tænker man nok det er der da heller ikke noget dårligt i, MEN når man er dum nok til at ladevære med at finde ud af hvad man minimun skal spise og udenlukkende kun går op i ikke at få for meget, ja så går det galt. 

til at starte med tabte jeg mig lidt, men så lige pludselig, gik det alt for stærkt.                                                

jeg er 14 år gammel, 172 cm høj jeg vejede i maj/marts 58-60 kilo. i april blev jeg konfirmeret, og var begyndt på mit løbe flip. jeg kan ikke huske hvornår det præcist begyndte, men det startede altså omkring marts april. jeg begyndte at skære ned på hvad jeg spiste, mere og mere fordi jeg mente at jeg ikke skulle bruge mere fordi jeg løb langsomt. så opdagede jeg at jeg tabte mig ganske hurtigt. så blev jeg slæbt med til læge af min mor og far fordi jeg var blevt noget så tynd, hos lægen vejede jeg 48 kilo. vi aftalte med lægen at jeg skulle til diætist sådan hun kunne hjælpe mig, der ville så gå tre uger inden jeg kunne få en tid. det skal lige siges at jeg stoppede med at løbe her, fordi jeg ikke længere kunne løbe uden det gjorde ondt flere steder i lungerne+sidestik efter bare et lille stykke. så jeg begyndte at cykle. næste tid hos lægen vejede jeg 46 kilo. og så næste tid igen 43 kilo. jeg kunne ikke stoppe hvad jeg havde startet. da de 43 kilo var nået stoppede jeg helt med motion, men spiste stadig som jeg plejede. så altså mig på 43 kilo og en uge igen til at jeg skulle til diætist. hos diætisten vejede jeg 41,5 kilo og havde en bmi på 14. det var den 30 juni, så snart en uge siden. det vil sige siden marts har jeg tabt mig 15 kilo.

det har så vist sig at det var det der skulle til, jeg har spist rigtig godt siden. jeg ved ikke hvad min vægt er nu, fordi jeg kun må vejes når jeg er til kontrol. jeg spiser mere i løbet af en dag end mange andre, og dyrker ikke noget motion.

den 15 agust skal jeg begynde på efterskole, så skulle gerne være godt på vej til en normal vægt der. man kan jo sige at jeg bare skal gå i de fede sager fyldt med en masse mættet fedt, men det er det er er et af mine dilemmaer. jeg er ikke intreserret i at få meget fedt på maven da det jo er meget farligt + at jeg gerne vil have en fast muskulløs mave. muskler vejer mere end fedt, så de er jo også meget smarte i en vægtforøgelse, men hvornår kan jeg begynde at træne mine muskler igen, de er jo væk fordi min krop har tærret på dem fordi den ikke fik energi nok.

så altså.

hvad skal jeg veje før jeg kan styrketræne?

hvordan tager man på uden at alt fedtet sætter sig på maven.

ps. jeg skulle have haft menstration i april, men den har ikke været der siden (hvis det har noget at sige i mine spørgsmål?)

 jeg går til, psykolog, læge og diætist.

håber i kan hjælpe.

fandt lige et af de forrum jeg har lavet i maj, her kan man se det er ved at gå galt, og at jeg ikke lyttede, jeg fortryder det meget.

http://iform.dk/forums/kost/sund-vaegt/hvad-sker-der

 

JosefineSilke

JosefineSilke

4 indlæg
 • Skrevet

Hej Mette :)
Jeg er selv en pige på 14 år. Jeg har også de seneste 3 måneder gået fra 46 kilo til 33 kilo - og ja det lyder sindsygt. Jeg spiste næsten intet på en dag, så det endte jo med at jeg næsten ingen kræfter havde tilbage. Jeg var ellers en frisk pige som spillede håndbold 5 gange om ugen, men det havde jeg ikke kræfter og overskud til tilsidst.
Mine madproblemer startede med at jeg bare ville være sundere, og spise mindre fedtfattigt. Så jeg spiste rigtig mange grøntsager, og så bare det jeg ellers ville have spist. Men så gik det bare derfra, og så til at spise få riskiks og nogle grøntsager på en dag.
Min mor tog mig med til læge - ligesom dig - og der havde jeg nok tabt mig 4 kilo efter nogle få uger. Min mor blev ved med at tage mig med til lægen hver uge, for at tjekke at jeg ikke tabte mig yderligere. Men uge efter uge havde jeg tabt mig mere og mere. Til sidst vejede jeg 34 kilo, så lægerne ville tage mit blodtryk og tage en blodprøve af mit blod. Jeg var så svundet ind, at de ikke engang kunne tage en blodprøve og da tallene kom fra mit blodtryk skulle jeg bare direkte på sygehuset. :( :(
Jeg blev indlagt d. 6 juni, og fik konstateret anoreksi. Jeg er nu kommet hjem, og er begyndt at spise normalt igen. Jeg har selv heller ikke haft mens. siden.. ja??? Det kan jeg ikke huske.
Jeg er virkelig glad for at høre, at du ikke røg helt ned i det onde hul, men at du kom op igen. :)
Det med dit spørgsmål om fedtet sætter sig på maven -- Ja, det gør det i starten når du begynder at tage på, men når du begynder at røre dig igen og spise normalt, vil det stille og roligt fordele sig over hele kroppen :)

Jeg synes det var dejligt at læse dit inlæg -- og du skal jo vide at du ikke er den eneste!!
Håber det fortsat vil gå op ad bakke for dig :)

cille-e058ec78a5

cille-e058ec78a5

324 indlæg
 • Skrevet

Hej Mette

Jeg kan godt forstå at du ikke har lyst til bare at tage det hele på igen som fedt.

Uden at vide noget om det, vil jeg tro at du godt så småt kan begynde at styrketræne. Så længe det ikke overdrives, og du sørger for at være sikker på at spise derefter. Jeg synes du skal snakke med din læge om det, for han/hun må da have nogle ideer til programmer du kan følge, uden at forbrænde for mange værdifulde kcal. Men jeg vil understrege at du skal passe meget på, og jeg vil fraråde dig at prøve selv at sætte et program sammen. Tal også med sin diætist om det, så I kan tilpasse din diæt efter det.

Men bare rolig - hvis det skulle sætte sig som fedt i starten, så er det ikke værre end at der kan 'om-møbeleres' senere. Det vigtigste er at du vender dig til at indtage nok energi igen, og vender din hjerne til at det er rart at spise sundt og nok.

Og du skal ikke være sur på dig selv over at du ikke lyttede til rådene i den tidligere tråd. Vi kan alle lave fejl, og det er rigtig nemt at være bagklog. Det vigtigste er at du gør noget ved det nu, ikke hvad du ikke gjorde for 3 mdr siden.

Jeg håber at du finder ud af det. Og så hav et godt år på efterskolen!

Mvh Cille

insecure

insecure

66 indlæg
 • Skrevet

hej Josefine

jeg er meget taknemmelig over at du skriver alt dette, det betyder meget for mig. jeg håber også, at det vil blive ved med at gå op ad bakke for dig :)

insecure

insecure

66 indlæg
 • Skrevet

hej Cille

tak for dit svar, det betyder meget for mig.

JosefineSilke

JosefineSilke

4 indlæg
 • Skrevet

Hej igen Mette :)
Jeg er selv på en diæt fyldt med kalorier, og jeg kender til det med at det mættet fedt og sukker. I stedet for at få mine kalorier med kager og andre fede sager, spiser jeg gerne mange nødder (mandler, hasselnødder, paranødder..), frugt, rugkiks, smoothies (med olie, mandler). Der for du fedt, men altså det sundere af slagsen, og sukker men frugtsukker der ikke skulle være så usundt som hvidt sukker.
For mig er det svært at skulle vendes til at spise fede og sukkerrige ting, men når jeg spiser de sundere alternativer, føler jeg mig ikke så fed ;)
Mandler og andre umættede fedtstoffer ( f.eks. olie) hjælper vist nok til en flad mave :-) :-)

Josefine

.anna.

.anna.

64 indlæg
 • Skrevet

Du skal tale med og lytte til din diætist, til din læge og din psykolog. Når der er noget du ikke forstår eller ikke er helt sikker på eller ikke bryder dig om, så skal du sige det, så I får talt om det.

Du skal op i nærheden af din normalvægt før du må gå i gang med at dyrke motion. Du har et godt stykke vej igen, og det nytter ikke at kaste dig ud i motionen før du har fået det endnu bedre, for du skal have kræfter og overskud og overblik til ikke at falde tilbage i spiseforstyrrelsen.

Du må ikke gå i panik når du begynder at tage på. Det er HELT normalt, at det sætter sig et eller andet sted først; fx. maven eller rumpen, men det skal nok fordele sig hen ad vejen!!! Og du har rigeligt med tid til at lære at træne på et fornuftigt niveau. 

Koncentrer dig om at få det afslappet med mad og arbejd med dit selvværd sammen med psykologen, så du kan få et godt ophold på efterskolen :-)

insecure

insecure

66 indlæg
 • Skrevet

hej Anna

tak for dit svar, jeg ved du har ret så jeg vil gerne takke dig, det betyder meget for mig.

pia-e01a93f5b5

pia-e01a93f5b5

17 indlæg
 • Skrevet

hej.

Får du slet ikke lyst til mad? nu når du ikke rigtig spiser noget mad. Er der ikke noget du er helt vild med?

Jeg forstår ikke hvordan man kan leve sådan. Har du ikke altid ondt i din mave når du ikke spiser?

Håber du kommer i bedring!

insecure

insecure

66 indlæg
 • Skrevet

hej ida

jeg elsker mad!!

og jeg har fået en madplan med hvad jeg minimun skal spise. jeg kan spise mere end der står på, så det gør jeg ;D

jeg er i bedring, takSmile