Hejsa derude.
Nu har vi i familien diskuteret lidt frem og tilbage om hvorvidt man "ødelægger" en blandet salat (salat, tomat, agurk, hvidløg osv.) og stiller i køleskabet. Mister grøntsagerne sine vitaminer ved at blive lavet lang tid (timer, en dag) før den rigtigt skal spises?
Vi kan ikke blive enige, så håber i ved noget om det. :)
Desuden om det gør en forskel at lave salaten en halv time før den skal spises, eller om det er bedst at lave den 5 min. før.
Udfra det jeg har hørt og læst osv, har det ingen betydning hvor langt tid det står. Medmindre det begynder at rådne. Det er kun når du steger/koger/damper/griller at det mister mineraler og vitaminer.
Jeg tror grunden til man gør det lige før man skal spise det, er at det holder sig sprødt.
Det har stor betydning hvor længe det står. Mange vitaminer, særligt vitamin C, forsvinder ved at stå for lang tid. Når man først har skåret sit frugt/grønt begynder vitamin C at reagere med ilten. Det er derfor bedst at lave salat umiddelbart før det skal spises. Er det ikke en mulighed, så sørg altid for at opbevar den færdige salat i en lufttæt beholder, således der er ikke er så meget ilt til stede, som vitaminerne kan reagere med.
Af samme grund, så husk altid at opbevar peberfrugt osv i en frysepose eller beholder, efter du har "taget hul" på det.
Håber det gav svar :o)
Så det gælder altså de fleste grøntsager, at vitaminerne forsvinder efter et døgn eller to? (i f.eks. salat, agurk og tomat?
Men ellers tak for svaret :D
Ja det gælder alt frugt og grønt. Som skrevet før, kan du sagtens tilberede salaten nogle timer før den skal spises, eller spise rester fra dagen før - blot du opbevarer den i lufttæt beholder eller i en frysepose hvor du presser mest muligt luft ud af.
Når der er tid til det, er det selvfølgelig bedst at tilberede salat umiddelbart inden det skal spises - så er du sikker på at få flest muligt vitaminer ind på kontoen ;o)
Hej Gita
Som nævnt ovenfor så mister grøntsagerne vitaminerne jo længere de får lov at ligge og især hvis de er skåret op - jo mindre stykker jo hurtigere.
Se evt dette link om at bevare vitaminerne : http://iform.dk/kost/kost-og-sundhed/dagens-tip-bevar-vitaminerne
/Ida
Du skal være logget ind for at kommentere.
Log ind her