1. Forum
  2. Kost
  3. Sund Vægt
  4. Færdiglavet salat i køleskabet - forkert?

Færdiglavet salat i køleskabet - forkert?

gita mørch

gita mørch

8 indlæg
  • Skrevet

Hejsa derude.

Nu har vi i familien diskuteret lidt frem og tilbage om hvorvidt man "ødelægger" en blandet salat (salat, tomat, agurk, hvidløg osv.) og stiller i køleskabet. Mister grøntsagerne sine vitaminer ved at blive lavet lang tid (timer, en dag) før  den rigtigt skal spises?

Vi kan ikke blive enige, så håber i ved noget om det. :)

Desuden om det gør en forskel at lave salaten en halv time før den skal spises, eller om det er bedst at lave den 5 min. før.

DBK

DBK

111 indlæg
  • Skrevet

Udfra det jeg har hørt og læst osv, har det ingen betydning hvor langt tid det står. Medmindre det begynder at rådne. Det er kun når du steger/koger/damper/griller at det mister mineraler og vitaminer.

Jeg tror grunden til man gør det lige før man skal spise det, er at det holder sig sprødt.

 

Smile

  • Skrevet

Det har stor betydning hvor længe det står. Mange vitaminer, særligt vitamin C, forsvinder ved at stå for lang tid. Når man først har skåret sit frugt/grønt begynder vitamin C at reagere med ilten. Det er derfor bedst at lave salat umiddelbart før det skal spises. Er det ikke en mulighed, så sørg altid for at opbevar den færdige salat i en lufttæt beholder, således der er ikke er så meget ilt til stede, som vitaminerne kan reagere med.

Af samme grund, så husk altid at opbevar peberfrugt osv i en frysepose eller beholder, efter du har "taget hul" på det.

Håber det gav svar :o)

gita mørch

gita mørch

8 indlæg
  • Skrevet

Så det gælder altså de fleste grøntsager, at vitaminerne forsvinder efter et døgn eller to? (i f.eks. salat, agurk og tomat?

Men ellers tak for svaret :D

  • Skrevet

Ja det gælder alt frugt og grønt. Som skrevet før, kan du sagtens tilberede salaten nogle timer før den skal spises, eller spise rester fra dagen før - blot du opbevarer den i lufttæt beholder eller i en frysepose hvor du presser mest muligt luft ud af.
Når der er tid til det, er det selvfølgelig bedst at tilberede salat umiddelbart inden det skal spises - så er du sikker på at få flest muligt vitaminer ind på kontoen ;o)

  • Skrevet

Hej Gita

Som nævnt ovenfor så mister grøntsagerne vitaminerne jo længere de får lov at ligge og især hvis de er skåret op - jo mindre stykker jo hurtigere.

Se evt dette link om at bevare vitaminerne : http://iform.dk/kost/kost-og-sundhed/dagens-tip-bevar-vitaminerne

/IdaSmile