1. Forum
 2. Kost
 3. Sund Vægt
 4. At sulte

At sulte

hewlett

hewlett

60 indlæg
 • Skrevet

Hej alle :)

Jeg har diskuteret lidt frem og tilbage med min kæreste, og vi er lidt uenige, så nu spørger jeg altså Jer herinde :)

Hvis en person sulter (eller indtager 500kcal eller mindre om dagen), hvor lang tid vil der så gå før kroppen drastisk sænker forbrændingen ? Snakker vi dage, uger eller måneder ?

Og er det ikke rigtigt at når kroppen går i hungersnød, så lukker den ned for forbrænding af fedt, og tager i stedet energi fra muskelmassen ?

 

Håber I kan kaste lidt lys over sagen :)

cille-e058ec78a5

cille-e058ec78a5

324 indlæg
 • Skrevet

Hej Hewlett

Jeg vil mene at det går ret hurtigt for kroppen at lukke ned for maskineriet når man indtager alt alt for lidt. Man kan jo også tydeligt mærke det hvis man (af en eller anden grund) ikke får f.eks. sin frokost til sædvanlig tid. Det er lige som om at bevidstheden lukker ned, og man ikke er rigtig vågen længere. (Jeg kan i hvert fald mærke det på mig selv - men spiser også ret meget efter klokkeslæt i hverdagen).

Jeg vil også mene at du har ret i at kroppen nedbryder muskler når man går så drastisk til værks, og det er der to grunde til:

1) Kroppen har brug for fedt-depoterne hvis hungersnøden skal vare længe (og kroppen ved jo ikke at du sulter dig selv nu fordi du har tænkt dig at fråde flødeskumskager imorgen)

2) Muskler bruger energi bare ved at eksistere, så jo mindre / slappere musklerne er, desto mindre energi har kroppen brug for, bare for at en kan eksistere

Det er i hvert fald sådan jeg har forstået det. Håber det kan bruges til at overbevise din kæreste :)

Mvh Cille

hewlett

hewlett

60 indlæg
 • Skrevet

Til Cille:

Men det du kan mærke hvis du f.eks springer din frokost over, er jo bare at dit energi-niveau/blodsukker falder.

Det har vel som sådan ikke noget at gøre med at kroppen sænker fedtforbrændingen ?

hewlett

hewlett

60 indlæg
 • Skrevet

det er måske nemmere hvis jeg kommer med et konkret eksempel :)

F.eks en anoretiker der ikke spiser noget - hvor lang tid vil der gå før manglende mad får kroppen til at "lukke ned", og sænke forbrændingen således at hvi personen spiser normalt igen, vil han/hun tage på pga at forbrændingen er blevet "doven"?

 

runrunrun-e7adfa3597

runrunrun-e7adfa3597

720 indlæg
 • Skrevet

@hewlett

Det gør den med det samme (næsten). Kroppen er særdeles følsom overfor energifolhold, og regulerer løbende aktiviteten. Derfor vil kroppen også regulere den anden vej lige så hurtigt. Kroppen er grundlæggende bygget til at beskytte sig selv bedst muligt, derfor kan vi også byde den ekstreme (og tåbelige) tilstande.

Du kan ikke sætte tid på det. Du kan regne med, at der på et tidspunkt vil komme permanente skader på kroppen, og så er den klaret.
Hvilestofskiftet er groft regnet baseret på vægt, højde, alder og køn - så det vil hele tiden skifte, så en mindre krop vil tage hurtigere på end en stor.

/A

hellokristina

hellokristina

14 indlæg
 • Skrevet

Så det vil sige, at hvis en person i længere tid har spist for lidt og kroppen har tilpasset sig dette indtag, så vil kroppen igen tilpasse sig, hvis man begynder at spise normalt - altså det kroppen har brug for? :-)

malte.j

malte.j

10 indlæg
 • Skrevet

Hej

Jeg bliver helt nervøs når jeg ser et spørgsmål som det her!!! :-/

Der findes ufattelig mange myter om forbrænding og stofskifte, specielt når det gælder slankekure til kvinder.   Har aldrig hørt om en doven forbrænding..!!  Og hvis det her gælder slankekur(hvis, jeg ved det jo ikke) så vil jeg meget kraftigt advare imod kure som "ændrer" kroppens fysiologi...

En sund normal krop gør det den skal.. 

tonie kristoffersen

tonie kristoffersen

41 indlæg
 • Skrevet

Er det også en myte, at når man har været på kur, og stopper kuren, så tager man hurtigt på igen, fordi kroppen er blevet vant til under kuren at forbrænde mindre? Det er vel det man kalder yoyo effekten? Hvad sker der, når kroppens fysiologi ændres?Tonie

maria kriegsbaum

maria kriegsbaum

14 indlæg
 • Skrevet

Hej :)

Kroppen er snu, og er dermed indrettet sådan, at nedsætter man kalorieindtaget drastisk, vil forbrændingsevnen ligeledes nedsættes. Lever man af få kalorier gennem en længere periode, og begynder man pludseligt at spise normalt igen, vil kroppen tage på i vægt (dette stopper dog). Grunden hertil skyldes både den nedsætte forbrænding, men ligeså meget at kroppen er i underskud, hvad angår mad. Kroppen har været udsat for en "sultestrejke", og vil derfor hive alle de vitaminer og al den energi ud af maden, som den kan. 
Når kroppen ikke længere føler hungersnød, vil den naturligvis heller ikke optage nær så meget af madens næring som tidligere.  

hewlett

hewlett

60 indlæg
 • Skrevet

Det er der ikke nogen grund til, Dennis :) Ihvertfald ikke for mit vedkommende. Se det blot som en sund nysgerrighed - og en til tider ekstremt påståelig kæreste der ELSKER at diskutere -.-

 

Jeg er blot nysgerrig, især nu hvor der er så meget fokus på vægt, fedme og spiseforstyrrelser - Så er det sævrt at undgå ikke at ende op som et stort spørgsmålstegn hvis man ikke lige har studeret kroppens fordøjelsesfunktioner :)

Doven forbrænding er måske også dårligt formuleret, men meningen bag er jo klar. Som andre også skriver og giver mig ret i, når man spiser mindre sænker det også kroppens forbrænding. Det er vel også derfor at kiloene altid rasler af i starten af kuren. Når kroppen så har vænnet sig til de x antal kcal om dagen, vil forbrændingen vel også langsomt sænkes så kroppen ikke bruger unødig energi på at omsætte den ekstra mad som den nu ikke længere får.

Nej, yo-yo effekten er ikke en myte - bare se på mange af de kendte (f.eks Janet Jackson). Mange diæter lader dig indtage max 6-700kcal om dagen, og din fedtforbrænding vil derefter (efter noget tid, jeg ved ikke hvor længe, det er det spørgsmål jeg stiller!) tilpasse sig den lille mængde mad man spiser. Når så man stopper kuren og spiser 2000-2200kcal igen, er forbrændingen slet ikke samme sted, og man tager det hele på + mere. Det værste er næsten at disse strenge diæter får dig til at tabe alt - fedt, væske OG muskelvæv. Men det du tager på igen efter diæten er ikke meget andet end fedt.

Ret mig gerne hvis jeg tager fejl :)

Men tak for svar :)