1. Forum
 2. Kost
 3. Kost Og Træning
 4. Angående "sundt fedt"

Angående "sundt fedt"

viborgbonde

viborgbonde

66 indlæg
 • Skrevet

Hej sports folk. 

Jeg har lige fået mit skema fra min diætist, men der er en ting jeg ikke helt forstår. Det sidste halve år har jeg fået havregryn med banan og æble til morgenmad. Men efter jeg har været ved diætist, siger han, at jeg skal putte en 5 - 8 nødder på (ikke ristede eller saltede) hasselnød, mandler osv... Men hvorfor? jeg har set, at der er rigtig meget fedt i, så hvorfor genarelt spise nødder? jeg ved nemlig at folk siger det er sundt...

- Så spg'et var: Hvordan ser man om det er sundt fedt?

- Så har jeg et spg angående bær. Jeg har hørt - og læst - at bær er vanvittig sundt... Men hvorfor er de det? er det alle bær der er sunde? altså, jordbær, mirabeller, blåbær, solbær osv?

 

mads dupont

mads dupont

16 indlæg
 • Skrevet

Hej Nikolaj

1) 20-25% af din kost skal gerne bestå af fedt - den sunde slags. Fedt bruges blandt andet til at danne en membran omkring alle kroppens celler, og derved sikre deres overlevelse. Desuden har kroppen bedst af lidt fedt at tære på i depoterne. Sundt fedt i nødder er netop sundt, fordi det er vegetabilsk fedt - så gå efter fedt fra frugter (avokado er et godt bud) og nødder! Nødder som f.eks mandler indeholder, ligesom bær antioxidanter, E-vitamin (én enkelt håndful dækker 75% af det daglige behov), protein og kostfibre. Go nuts!

2) Alle bær er sunde, de indeholder alle store mængder af C-vitamin, E-vitamin, A-vitamin, selem, fenoler, antocyanider osv. Alle er det stoffer, det har en høj antioxidativ virkning - de forhindre kroppens celler i at blive nedbrudt oxidativt! De indeholder desuden (ud over vitaminerne) masser af kostfibre, mineraler, magnesium, kalium, fosfor og jern. Samtidig har de minimalt indhold af protein og fedt, men en god portion kulhydrat - alt dette med mellem 43 - 65 kalorier pr. 100 g. (sammenlignet med slik, som f.eks. har 330 - 480 kalorier pr. 100 g.) De er altså også glimrende energiholdige snacks! Wink Jeg lister lige værdier for nogle bær herunder.

PR. 100g

Jordbær: 43,9 kcal , protein 0,7g , kulhydrat 8,7g , fedt 0,6g  

Blåbær: 54,2 kcal , protein 0,7g , kulhydrat 11,5g , fedt 0,5g  

Hindbær: 64,6 kcal , protein 1,4g , kulhydrat 11,3g , fedt 1,4g

Brombær: 51,6 kcal , protein 1,4g , kulhydrat 9,0g , fedt 1g

Tranebær: 65,2kcal , protein 0,4g , kulhydrat 12,7g , fedt 0,2g     

Der er selvfølgelig forskel på mængden af antioxidanter mv. i de forskellige bær - tjek det ud!

God fornøjelse

viborgbonde

viborgbonde

66 indlæg
 • Skrevet

det lyder super, mange tak mads.

Kan du så hjælpe mig lidt her: Jeg er en toptrænet sportsfyr på 16 år. Jeg skal til Triathlon stævne her på Søndag, så jeg er i topform lige pt. Men. Når jeg kommer hjem fra et hårdt træningspas, spiser jeg en bolle (nogle min mor bager, med massere af nødder i, bl.a. solsikkefrø) derpå har jeg på den ene, salat og et stykke Hamburgryg 3% fedt og på den anden ost, er det ikke udemærket? er det nok?

pernille lala

pernille lala

65 indlæg
 • Skrevet

@Nikolaj

Det fedt, der findes i alle nødder og især i mandler er også rigtig godt til at "ommøblere" det fedt du allerede har (og skal have) på kroppen. Undersøgelser viser, at mandler især bekæmper fedtet omkring maven, som er noget af det allerfarligste. Du taber dig altså ikke (eller tager på!) af det sunde fedt, det fordeler sig bare på kroppen på en sundere måde. Og udover sunde fedtstoffer er nødder spækket med proteiner, fibre, vitaminer og mineraler.
Selvfølgelig skal du ikke bare grovæde nødder, der er jo en del kalorier i, så alting med måde :) Men man plejer at sige, at 50-100 gram nødder om dagen giver positive effekter.

Du finder for øvrigt samme sunde fedt, der holder maven flad, i andre fødevarer som f.eks. oliven, avocado og fede fisk.

Hilsen Pernille

mads dupont

mads dupont

16 indlæg
 • Skrevet

Selv tak!

Det er såmænd ikke dårlig kost Nikolaj - slet ikke! Men du bliver nødt til at få lidt mere protein end det indenbords - her kan man igen hive fat i mandler, eller lidt mere kød end et stykke hamburgryg. Noget solid kylling eller kalkun (forskellen er, at kalkun indeholder en smule færre kcal). Desuden skal du, da jeg antager det er kredsløbstræning, have fyldt nogle kulhydrater i depoterne. Hurtige kulhydrater er f.eks. frugt med højt indhold af frugtsukker - lav en smoothie og prop nogle bær i. Lyst brød med marmelade, honning eller nøddecreme/peanutbutter (ikke Nutella, men i stedet så gå efter den rene vare - masser af jordnødder) er altid en sikker vinder. Den kost, du der beskriver holder dig mæt med et minimum af kcal - men kroppen skal have lidt mere end det!

viborgbonde

viborgbonde

66 indlæg
 • Skrevet

Igen tak Mads. Jeg vil til at tage, det som jeg nævnte med nogle mandler til. - Hvilket pålæg kan du anbefale? Kalkun pålæg? nævn gerne nogle stykker, så har jeg noget og variere med. 

Angående smoothie: Det laver jeg nogle gange til "aftenskaffe" det er noget vi får, fær vi går i seng. Så laver jeg lige sådan et glas af: 2 - 3 slags bær, natural yoghurt og en banan i, og ved siden af et knækbræd, er det ikke super godt? hvis jeg ikke tager det, tager jeg det som jeg igen sagde før; en bolle med mange kerner, hamburgryg og en med ost, hvad er bedst af de to?

mads dupont

mads dupont

16 indlæg
 • Skrevet

Røget kalkun, røget skinke, røget laks, kalkunbryst kan være godt grundet fiskeolien og den sunde form for fedt.

Nummer 1 giver dig en masse sunde vitaminer og mineraler samt fibre og cellulose (plantefibre - kroppen kan ikke nedbryde dem) som ligger godt hele natten igennem. Nummer 2 er også fint, men muligvis lidt tungt. Jeg foreslår smoothien, men pas på ikke at gøre den for "sød" - det vil dit blodsukker stige for meget af, og så er det sværere at få en god nats søvn. Undgå derfor vaniliesukker, citrusfrugter osv. Bær er fint nok, men vælg dem uden alt for mange kulhydrater :)

cille-e058ec78a5

cille-e058ec78a5

324 indlæg
 • Skrevet

@Nikolaj

Hej Nikolaj

Som de andre siger, så kommer sundt fedt fra planter og fisk. Et generelt kendetegn er, at fedtstoffer der er flydende ved stuetemperatur er sundere end fedtstoffer der ikke er flydende ved stuetemperatur. Du kan f.eks. presse fedtet ud af mandler og oliven, mens du må skære det af en gris.

Når du køber f.eks. madolier kan du kigge efter indholdet af flerumættede fedtsyrer (Det er de sunde. De har mange dobbeltbindinger mellem C-atomerne i fedtsyrekæderne.)

Man bør i øvrigt gå uden om transfedtsyrerne (flerumættede fedtsyrer hvor dobbeltbindingerne har trans-konfiguration istedet for cis-konfiguration), da de virker i kroppen ligesom de mættede fedtsyrer (de usunde, dem uden dobbeltbindinger).

Hvis du skal bruge olien til stegning er et stort indhold af enkelt-umættede fedtsyrer bedst (kun 1 dobbeltbinding pr. fedt-kæde), da flerumættede fedtsyrer kan omdanne sig til trans-fedtsyrer ved opvarmning.

Der vil på indholds-listerne stå hvor mange flerumættede (polyumættede), enkeltumættede (monoumættede) og mættede fedtsyrer der er i produkterne du køber, og der vil det også stå om det indeholder transfedtsyrer.

Hvis alt dette virker forvirrende så spørg endelig. Men jeg synes ikke jeg ville give den store kemiforelæsning her (ja, det der var kun den lille) ;-)

Mvh Cille

.anna.

.anna.

64 indlæg
 • Skrevet

Der er svaret på hvad det sunde fedt er, men vil bare lige tilføje avocadoer og fed fisk til listen over sunde fedtstoffer.

Jeg kan anbefale dig hørfrøolie. Det er supergodt for hjernen, så smid en skefuld i din aftensmoothie eller på havregrynene om morgenen. Jeg syn's det smager godt sammen med havregryn, rosiner, mandler og mælk.

For at skabe variation kan du bruge oliven- eller avocadoolie med balsamico og/eller hvidløg som dressing på salater.

Hverken hørfrø- eller avocadoolie må opvarmes.

Liag

Liag

88 indlæg
 • Skrevet

Fedt er ikke bare fedt. Nogle fedtstoffer er sunderer end andre. Faktisk kan vi mennesker ikke undvære fedt stoffer. Uden fedt stoffer vil du ikke kunne transportere vitaminer og næringsstoffer rundt i kroppen. Desuden hjælper fedtstoffer også med at beskytte kroppens organer og er således en vigtig del af kroppens immunforsvar. Ifølge http://www.sundhedslex.dk/fedtstoffer.htm skal man skelne mellem mættede fedtstoffer og umættede fedtstoffer. Forenklet sagt, kommer er umætttede fedtsyrer vegatabilske fedtstfoffer, mens mættede fedtstoffer er animalske. Det sundeste fedt kommer er umættede vegetabilske fedtstoffer såsom sesam, solsikker, soya og olivenolie.