1. Forum
  2. Kost
  3. Kostdagbogen
  4. Candida kur

Candida kur

lilly1992

lilly1992

73 indlæg
  • Skrevet

Hejsa!
Jeg står i en situation hvor jeg er tvunget ud i en kandida anti kur, da jeg efter år med maveproblemer er blevet påvist at jeg er voldsomt ramt af det bæst. Problemet er bare at som jeg søger råd på nettet om kuren får man MANGE forskellige råd og do/don't.

Hvis jeg har forstået det ret så skal man totalt undgå disse ting i 3 uger:

Sukker, frugt (undtagen citrus), sukkerholdige grøntsager, gær, hvede, rødt kød, peanuts og cashew, kaffe, te, alkohol og mælkeprodukter

Derefter kan man gradvist indføre dem igen?

Men hvad med cultura fx. der er jo en del sukker i, men samtidig gode bakterier - Er det tilladt?

Hvad med speltflager,er der gluten i dem? Og hvad med sødemidler, som fx dem i sukkerfri bolcher eller tyggegummi?

Da jeg i forvejen er undervægtig skal jeg ikke tabe mig af denne kur. Nogle der har gode råd eller opskrifter de vil dele? Og erde 3 uger nok på en streng diæt?

På forhånd tak :)

michelle moth

michelle moth

4 indlæg
  • Skrevet

Kære Lilly

Jeg kan se at dette indlæg blev skrevet for længe siden, men jeg kom frem til det via dit nye indlæg ang. din undervægt, og kan selv relatere til begge dele. På en Candida kur risikerer du nemt at få underskud på kaloriebalancen, hvis ikke du passer godt på. Jeg vil give dig ret i at nettet er meget forvirrende, da de forskellige "eksperter" er meget uenige om hvad der hjælper og ikke hjælper, hvor længe kuren skal vare osv. Jeg kan ikke give dig en endegyldig sandhed, men bare fortælle hvad der har hjulpet mig selv.

Jeg har selv haft held med at udrydde/holde min Candida nede ved 100 % at udelukke ALT sukker - dvs. alt tilsat sukker (inkl. det der tilsættes flåede tomater, div. slags sirup tilsat rudbrød osv.) samt hvede og meget frugt i 2 mdr. Jeg stoppede også med at drikke mælk, men erstattede en del af mine snacks med ting som feta, parmasan, Primadonna ost osv. (syrnede mæleprodukter), og fik på den måde stadig fedt og en smule kalk den vej. Det er dog vigtigt at du tager kaltilskud + D-vitamin, særligt pga. din situation med begyndende knogleskørhed, og samtidig sørger for at få calcium i form af mandler, broccoli osv. Gær og alkohol er også vigtige ting at undgå, men nødderne mener jeg ikke du behøver at tænke på. Det røde kød er for at optimere din fordøjelse, så hvis du kan holde dig til kylling, tofu og (en masse, masse) fisk, så er det fint. Ellers går det også nok.

En Candida kur er ikke sjov, da den begrænser ens sociale adfærd i et pænt stykke tid, samt stiller store krav til organiseringen af ens indtag i perioden. Det er derfor vigtigt at du finder nogle alternative snacks og ting du godt kan lide, som du kan tage med når du f.eks. bliver inviteret hjem at spise hos andre, eller skal ud at spise. Stort set alt færdigproduceret mad indeholder noget du ikke må spise, så det er vigtigt man nærlæser alle indholdsfortegnelser, eller sinpelthen bare laver sin mad fra bunden, så man ved hvad der er i.

Det er på ingen måde for at være fanatisk, men bøgerne fra Kernesund Familie hjalp mig meget i min kur-periode, da de indeholder en masse opskrifter som undgår netop sukker, mælk og hvede. Dem vil jeg klart anbefale dig at skaffe. Der er også gode idéer til snacks, shakes osv., så tiden ikke bliver en pine. Raw food er også en mulighed, men her skal du bare være obs på det store forbrug af f.eks. dadler, som jo i sig selv indeholder en masse sukker, og derfor ikke er det smarteste at spise under en sådan kur.

Mht. Cultura skulle der da ikke være tilsat sukker i deres naturel-variant, vel? Jeg selv valgte i min undervægtige tid at ty til Thise fraise 6 eller 9 % i stedet for yoghurt, simpelthen for at få fedtprocenten så højt op som muligt - og så er jeg en sucker for creme fraise i forvejen... :-) Hvis jeg spiser salat sørger jeg for en masse fedtstoffer (olier udover, en dressing af blendede avocado tilsat olivenolie osv.). Det sniger en god portion umættet vegetabilsk fedt ind, hvilket jo er noget af det du har rigtig meget brug for. Også til din hud.

Gluten må du godt få - medmindre det var det der var skyld i dine maveproblemer? Der er gluten i spelt, ja, men hvis du godt må få gluten (det må du godt selv om du har Candida), så er der inden problemer der. Sødemidlerne er ikke alle lige gode. Du bør holde dig til dem som ikke giver et for stort udsving i blodsukkeret, dvs. nogle som maltitol, xylitol, stevia m.f. 

Nu har jeg vist skrevet rigeligt for et enkelt indlæg... :-) Skriv endelig hvis du har spørgsmål. Det kan sagtens lykkes, på trods af den planlægning det kræver, og selv om at tjenerfaget jo ikke ligefrem er der man får den mest stabile kost på de rigtige tidspunkter på dagen. Det er du nødt til at tage dig tiden til.

Mange hilsner fra Michelle

lilly1992

lilly1992

73 indlæg
  • Skrevet

Kære Michelle

Mange tak for dit svar! Ja det er en noget besværlig omgang, og må erkende at jeg ikke har haft overblikket over at gennemføre det til punkt og prikke pt - netop fordi jeg læste hvor mange kilo folk tabte på denne kur. Jeg har dog fundet en midlertidig kost hvor jeg holder igen med det meste sukker,alkohol, hvidt brød, rødt kød og salt og så kun lidt frugt. Men spiser ellers mælkeprodukter, soja, en smule sukker (fx i mørk chokolade), peanuts,kaffe,te  havregryn og æg  En gang i mellem bliver jeg"hårdt ramt"og må tage en dag hvor hele kroppen er helt ude af balance, føler mig hunde hamrende syg i alle mine led med udgangspunkti maven og bor næsten på toilettet :( Men generelt går det godt og jeg vil også gennemføre kuren på sigt.

Har du haft stor gavn af det? Er dine problemer helt forsvundet og er der ting du stadig ik spiser? tak! :)

michelle moth

michelle moth

4 indlæg
  • Skrevet

Kære Lilly

Det var så lidt. Beklager den lange smøre det blev til. Hehe. :-)

Det lyder som ret alvorlige og voldsomme symptomer du har. Er du blevet tjekket for cøliaki/glutenallergi? Dine symptomer, inkl. din meget lave vægt kunne meget godt tyde på noget i den retning?

Jeg drikker stadig ikke mælk, men spiser nævnte mælkeprodukter. Ellers undgår jeg for så vidt muligt stadig sukker og hvede, dog uden at være fanatisk. Men det kan jeg kun tillade mig fordi jeg normalt hjemme intet får af den slags. Hvis jeg f.eks. spiser en sandwich eller en pastasalat og efterfølgende sætter mig på en læsesal for at læse til mit studie, så går der ca. en halv time, så sidder jeg og sover, og ikke engang espresso kan redde mig. Så kan jeg ligeså godt køre hjem og droppe læsningen for resten af dagen. Min krop bruger uanede mængder af energi på at fordøje hveden, hvilket dræner mig fuldstændigt. Hvis jeg spiser meget sukker, falder mit blodsukker så meget at jeg kan blive i dårligt humør/blive ret sortseende (min søster blev ligefrem deprimeret i en periode uden sukker, hvis hun en dag spiste noget med sukker). Ellers kan jeg også være ret træt dagen efter. Det giver en slags tømmermænd kan man sige, og de ægte tømmermænd bliver da også en smule værre når man ikke normalt drikker eller får sukker.

Hvis ikke du er blevet tjekket for cøliaki synes jeg helt sikkert du skal få en tid så hurtigt som muligt, da det meget vel kunne være det der skaber alle dine problemer.

Jeg håber meget du får vendt den onde cirkel og får det bedre uden diverse nedture. :-)

michelle moth

michelle moth

4 indlæg
  • Skrevet

Som en lille indskydelse til mit forrige indlæg, skal det siges at jeg ellers har det rigtig godt og undgår alle de øvrige Candida symptomer, som svamp, depresivitet osv. ved ikke at spise sukker og hvede. Så det er bestemt ikke dårligt det hele og jeg føler som sådan ikke jeg går glip af en masse, da jeg jo kan vælge at spise lidt en gang imellem, og så derefter tage de eftervirkninger det nu engang måtte give, uden at blive rigtig syg igen. :-)

lilly1992

lilly1992

73 indlæg
  • Skrevet

Det er jeg faktisk ik nej - det må jeg vist lige have gjort! Mange tak :)

Det lyder rigtig godt, hvede og sukker er jo bestemt til at leve med at undvære! Jo mange tak, det håber jeg også helt bestemt :)

deleted

[slettet bruger]

2526 indlæg
  • Skrevet

Undskyld min uvidenhed, men snakker vi om at I mener at I har candida albicans eller hvorledes?? Og ikke mindst hvordan har I fået påvist denne svamp??

lilly1992

lilly1992

73 indlæg
  • Skrevet

ja:( jeg har vhaen bakterieprøve+ en "gær-prøve" (den man kan lave selv derhjemme)

ingunn borren

ingunn borren

8 indlæg
  • Skrevet

Hej Lilly

Dr Heiko Santelmann er en av verdens førende eksperter på Candida Allergy, du kan læse her: http://www.candidaallergy.com/

josefine rønne

josefine rønne

2 indlæg
  • Skrevet
Hej Jeg tænkte på hvor du har kønt vhaen bakterieprøven henne??